WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

úterý 3. března 2015

1. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Stěhování a přestavba bytu

1. března 2015


Výtvarnice Tess Gemelová začíná tvořit koláž ze svých obrazů rozstříhaných na papírové čtverečky. Obrazy vytvořila tradiční tureckou technikou ebru. 

Pokud zatím nechápete o čem je řeč, mohu vám nabídnout  k technice ebru nápovědu odkazem na web jejího Ateliéru Ebru.

A já začínám psát tento deník, protože jsem přesvědčený o tom, že to bude stát opravdu za to. Zpřístupním vám zákulisí nejen vzniku tohoto výtvarného díla. Každý den se dozvíte kam se vše posunulo a spoustu dalších souvisejících informací. Zveřejňovat budu tady na blogu, na svém účtu Google +, Facebook a fb stránkách Ebru. 

Název koláže  "Benim Istanbul"  (Můj Istanbul) prozrazuje název města, kterým se nechala inspirovat. Použitím tradiční techniky vytvoří tradiční téma, zobrazované tvůrci ebru - "istanbulské hradčany" - panorama Istanbulu v Evropě viditelné z asijského břehu. Istanbul, známý také jako Byzantion, Konstantinopol nebo Cařihrad je totiž město na dvou kontinentech, rozdělené Bosporským průlivem.

Je jasné, že sololitovou desku o velikosti 214 x 154 cm, na kterou koláž lepí, prostě doma teď nějakou dobu jen tak nepřehlédneme. Přivezli jsme ji hned po příletu Tess z Istanbulu  a již nyní přesahuje velikostí samotnou autorku.



Desku vyrobilo truhlářství Milana Gattnera v Holasovicích (původně z toho měla být kuchyň). Převoz zajistil Vojta Peter (momentálně ve vztahu s autorkou). 

Realizace koláže si vyžádala přestavbu bytu a zabere jednu samostatnou místnost. Obětovali jsme naši jídelnu. Tady myslím ještě ateliér nebyl.


1 komentář: