WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

neděle 15. března 2015

14. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Ataturk


14. března 2015


Status: Nalepeno 4 516 z 8 239

Na koláži se postupně vynořuje pevnina evropského kontinentu. Na staveništi Modré mešity jsou připraveny ke vztyčení všechny minarety, a že jich není málo. Večer se místo lepení Tess účastnila "smuteční oslavy". Pochovávali jsme v Lichnově basu a loučili se tak s letošní plesovou sezónou.

Dnes bych měl pro vás dalšího člena "Klubu uctívačů kulatých čtverečků", tvůrců mozaikových koláží. Musel jsem volit mezi zástupci fotomozaek, kteří tvoří své obrazy ze stovek fotografií. Vybral jsem Nevita Dilmena, a to z několika důvodů. Jednak imituje pixelaci rastrové grafiky ortodoxním způsobem - stejně velkými čtvercovými fotografiemi. Ale to, co ho nominovalo do konečného výběru je jeho cyklus portrétů Ataturka.   


Fotomozaika Potrét Ataturka,
Autor: Nevit Dilmen (2002)
Detail portrétu Ataturka, sestaveného
ze 2500 jeho fotografií. 














Kdo je to Ataturk? 
Mustafa Kemal Ataturk (Otec Turek), vojevůdce, státník, zakladatel a první prezident Turecké republiky po té, co vyhlásil zrušení Osmánské říše. Je to prostě turecký Masaryk, kubánský Che Guevara a ruský Lenin (to uvádím jen proto, že vyhnal ze země sultána Mehmeda VI. a má vlastní mauzoleum ... tedy ne že by byl vystaven mumifikovaný ... a víte že slovo mauzoleum vzniklo podle hrobky perského Mauzolea II. nacházející se v Turecku?). Od roku 1923 začal poevropšťovat tehdy ortodoxně islámské Turecko, provedl odluku islámu od státu, přestěhoval hlavní město do Ankary (města do té doby známého jen chovem angorských koček), arabské písmo nahradil latinkou a tím vrátil celý národ do škol, zavřel derviššské kláštery, islámský kalendář nahradil křesťanským a symbolicky tak posunul Turecko ze 14. století do století dvacátého, hodiny se přestaly počítat od východu slunce do západu, zakázal nosit mužům tradiční fézy (červený klobouk s střapcem hned po turbanu nejznámější pokrývka hlavy v Turecku), zavedl desítkovou měrnou soustavu, ženy přestaly být majetkem muže a získaly svá práva včetně volebního (dříve než ve Francii a Švýcarsku), zrušil mnohoženství a dovolil mít mužům jen jednu ženu (sám s tou svou vydržel jen jeden rok). A nepřímo svými reformami umožnil Tess jet do Turecka naučit se Ebru. Pokud pojedete do Turecka vy, určitě se s ním setkáte, i když zemřel už v roce 1938. Minimálně na všech bankovkách tureckých lir.

Žádné komentáře:

Okomentovat