WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

středa 4. března 2015

3. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Panorama

3. března 2015


Dopoledne jela Tess do školy, na Ostravskou univerzitu, plnit si své školní povinnosti studenta. Do toho jí přišlo upozornění od provozovatele jejího webu, že stránky www.ebru.cz byly zablokované, protože má na nich reklamu na své kurzy a nabízí výtvarné potřeby pro Ebru. Prostě z nekomerčních se časem vyvinuly komerční. Zrovna chystala změnu, aby mohla zprovoznit na stránkách eshop. Minulý týden v Istanbulu totiž úspěšně vyjednala s firmami Ayan, Izra a Rich, které vyrábí barvy a výtvarné potřeby pro Ebru, obchodní zastoupení pro Českou republiku a Slovensko. Takže se vše jenom časově potkalo. Stránky jsou už funkční. A na  koláži přibyl kousek moře.

Pohlednice cestovní kanceláře Luxury Istanbul

Možná budete mít pocit, že dnes prozradím zápletku, ale to bych musel umět věštit. Ve zkutečnosti je to celé o procesu, který nemám až tak pod kontrolou. A navíc jsem si dnes uvědomil, že jsem se lapil do vlastní "reality show". Jsem na tom podobně jako Tess. Taky skládám mozaiku, z informací a souvislostá, které budou mít svou celkovou vypovídací schopnost až po dokončení. Začínám dolepovat něco i do předchozích dnů, když si až dodatečně uvědomím důležitost události pro tento dokument. Jako třeba to s tím živnostenským úřadem (2. den). 

Tradiční téma Ebru - istanbulské panorama a tulipán (autorka Feride Dayanc)
 na pozvánce k výstavě v Muzeu města Istanbul,
kde vystavovala i Tess, jako jediná zahraniční výtvarnice ebru

Obal fotoknihy o stáži v ateliéru Feride
Dayanc (autorka Tess Gemelová)
Takže dnes něco k tomu, co bude na finálním obraze "Benim Istanbul" (Můj Istanbul). Už jsem naznačil, že se jedná o "istanbulské hradčany". Je to panorama Istanbulu viditelné z asijského břehu od přístavu Üsküdar přes ostrůvek s Dívčí věží (Kiz Kulesi) na zátoku Zlatý roh, palác Topkapi (sultánovu rezidenci), Hagia Sofia neboli Chrám Boží Moudrosti a Mešitu Sultan Ahmed známou jako Modrá mešita (bráno zprava). Najdete ho na všech pohlednicích pro turisty, kteří paradoxně jezdí právě na opačný, evropský břeh a vidí ho leda během vyhlídkové plavby a nebo při autobusovém zájezdu přes most Bospor do asijské části. V tradičním umění Ebru je právě toto panorama v Istanbulu nejčastějším motivem hned po tulipánech.



Nebude to první panorama, které Tess vytvořila. Bude ale první, které vznikne technikou koláže.

Na vernisáži své výstavy v krnovské Bauerově kavárně (XI.2014)vytvořila před zraky návštěvníků panorama Krnova


5plus2 (14.11.2014)


Bruntálský a krnovský deník (5.11.2014)










Taky zrovna pracuji na panoramatech - pro rozhlednu na Podluží u Starého Poddvorova na jižní Moravě. Posledně to byly panoramatické pohledy pro rozhlednu Hanse Kudlicha v Úvalně (2013) a rozhlednu na Hraničním vrchu u Města Albrechtic (2011).

Žádné komentáře:

Okomentovat