WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

čtvrtek 12. března 2015

11. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Všechny barvy Nazaru


11. března 2015


Status: Nalepeno 3 261 z 8 239


Tohle nejsou papíry, ale Ebru látky
Dopoledne zahlásila kamera opět plný disk. Během stahování dat si Tess odskočila udělat několik tisků Ebru na látky. S realizací koláže to sice přímo nesouvisí, ale s patchworkem ano. Tam se pro změnu stříhají  látky na kousky a pak sešívají. A rozstříhat látku s vlastním a vlastnoručně vyrobeným návrhem je snem každé "pačvorkářky". Tess dovezla z Istanbulu speciální barvy pro tuto techniku a teď je testuje. Nic víc k tomu prozradit momentálně nemůžu. Snad jen to, že se Ebru látky brzy objeví v nabídce jejího e-shopu i v nabídce speciálních kurzů.

Všechny barvy Nazaru - O talismanu, který ovlivnil vzhled koláže


Koláž se zaplňuje modro-bílo-černými odstíny moře. Klasickými barvami Nazaru - tradičního skleněného amuletu ve tvaru oka. V Turecku se mu také říká Muncuk. Je jedním z nejoblíbenějších z rodiny tradičních lidových ochranných amuletů proti zlu v Euroasii, jako je třeba podkova, česnek, vlčí zub nebo různé kameny. Slovo "Nazar" je odvozeno z arabštiny a znamená "pohled" nebo "vidět" a píše se takto
 نظر 
Mě osobně tak trochu připomíná tu část panoramatu s mešitami. Každopádně na koláži už jde vidět po dnešku, kdy přibylo 892 částí mozaiky, i tento druhý břeh.

Žádné komentáře:

Okomentovat