WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

pondělí 16. března 2015

15. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Šest minaretů Modré mešity


15. března 2015


Status: Nalepeno 4 520 z 8 239


Dnes byla na obraze dokončena  Mešita Sultán Ahmed, známá jako Modrá mešita, stavbou všech šesti minaretů. Tess už na koláži spotřebovala pět lepících tyčinek a načala šestou.



Neexistuje snad turista, který by v Istanbulu kolem Modré mešity aspoň neprošel. Jako modrá se označuje podle vnitřních obkladů stěn modrými dlaždicemi. Nese ale jméno svého stavebníka, sultána Ahmeda I. (1590-1617). Ten se stal sultánem už ve 14 letech a zemřel ve věku pouhých 27 let na tyfus v roce dokončení mešity. Za jeho vlády Osmanská říše spíše tratila na svém vlivu. Nechal ale v letech 1609 - 1617 postavit tento skvost osmanské architektury a tím si zajistil v pozemském světě nesmrtelnost. Mešita patří k nejslavnějším sakrálním stavbám světa.

Minaret je věž, ze které muezzini svolávají věřící několikrát denně k modlitbám. Dnes je většinou nahradily reproduktory. Význam mešity je vyjádřen počtem minaretů. Modrá mešita jich má šest. Původně měla toto privilegium nejvýznamnější mešita, ta v Mekce, která jich má sedm. Podle pověsti musel nechat sedmý minaret dostavět právě Ahmed, když byl nařčen ze svatokrádeže.

Toto není Ahmed I. při návštěvě Modré mešity

Do mešity mají ženy, včetně turistek, vstup povolen pouze zahalené.
Tak jako u nás na zámku dostanete papuče, tady vás i obléknou.

Žádné komentáře:

Okomentovat