WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

úterý 10. března 2015

9. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Tess poznala Ebru na Erasmu


9. března 2015


Status: Nalepeno 2 257 z 8 239

Nastal čas poodhalit i to, co se děje mimo záběry kamer - statické v místě vzniku koláže i mobilní zaznamenávající procesy vzniku samotných Ebru maleb. Něco ze zákulisí celého procesu a zároveň to, co vyvolalo vznik koláže.


Tess se svou tureckou učitelkou Ebru,
Feryde Dayanc
Po Střední umělecké škole pokračovala Tess od roku 2010 ve studiu na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity na katedře výtvarné výchovy obor "výtvarná výchova se zaměřením na vzdělávání základních uměleckých škol a středních škol". Během studia stihla absolvovat v rámci programu Erasmus jeden školní rok na španělské Univerzitě v Huelvě. Když už se její bakalářské studium chýlilo ke konci (2013), vybrala si za téma své bakalářské práce tureckou techniku Ebru, kterou se chtěla zároveň i naučit. Získala od univerzity stipendium pro pracovní stáž v Turecku (opět Erasmus), oslovila asi pět ateliérů v Istanbulu a nakonec odletěla do ateliéru Feride Dayanc, kde strávila 4 měsíce (III.-VI. 2014). Po druhé pak cestovala v září 2014 na vlastní pěst s kamarády do Istanbulu Favoritem.

Před odjezdem Favoritem do Istanbulu

Realizace koláže a vůbec celé bakalářská práce o Ebru, úspěšné složení závěrečných státních zkoušek a přijetí na magisterské studium ve stejném oboru na Ostravské univerzitě je to, co jí dělí od dalšího pracovního tříměsíčního pobytu v Istanbulu, tentokrát jako učitelky na soukromé základní škole, kde bude turecké děti učit anglicky techniku Ebru. Koláž "Benim Istanbul" (Můj Istanbul) je pro ni s trochou nadsázky další lístek do jejího Istanbulu.

Večer už se zase lepilo, ale taky chystaly věci do školy a na výtvarnou dílnu Ebru, kterou jede zítra Tess uspořádat pro děti do Malenovic.

Žádné komentáře:

Okomentovat