WWW.EBRU.CZ

WWW.EBRU.CZ
ČESKÝ ESHOP S VÝTVARNÝMI POTŘEBAMI PRO EBRU OD PŘEDNÍCH TURECKÝCH VÝROBCŮ

sobota 28. března 2015

25. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Palác Topkapi

27. března 2015


Status: Nalepeno 8 239 z 8 239 

Dnes přijela ze Slovenska zájemkyně o Ebru na soukromý celodenní kurz, který jí objednal manžel jako dárek na podporu jejích kreativních aktivit. Večer pak Tess tvořila poslední archy pro dokončení posledních detailů panoramatu. Hned vpravo od Dívčí věže doplnila věž paláce Topkapi a prováděla retuš koláže.


Palác Topkapi vybudoval Mehmed II. krátce poté, co dobyl Konstantinopolis, jako své hlavní sídlo. Celý komplex připomíná jakousi kamennou verzi stanových táborů, ve kterých žili kočovní Osmani. Vláda Osmánské říše zde sídlila do 16. století. Sultán zde žil do roku 1853. V roce 1924 byl Topkapi zpřístupněn za Ataturka veřejnosti jako muzeum. Nejen u vstupu potkáte ozbrojenou fotogenickou stráž :)

pátek 27. března 2015

24. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Kdo skočil z věže Kiz Kulesi

25. března 2015


Status: Nalepeno 8 239 z 8 239 

Dnes polepila Tess poslední volné místo na podkladové desce koláže a dokončila Kiz Kulesi. Počet nalepených dílků mozaiky byl průběžným ukazatelem vzniku koláže, který jsem umístil do záhlaví každodenního zpravodajství. Přesto, že je podle něho hotovo, lepit se bude dál. Minule jsem prozradil co ještě chybí (23.den realizace).


Věž Kiz Kulesi opředená legendami
Ve stávající podobě byla Dívčí věž (Kiz Kulesi) postavena na ostrůvku v Bosporském průlivu v 18. století. Sloužila jako karanténní centrum během epidemie cholery, dále jako maják, celnice a námořní mýtní brána. První strážní věž tady ale postavili Athéňané už v 5. století před naším letopočtem. Vytažením řetězu ukrytého pod hladinou dokázala zabránit proplutí lodě Bosporem. Přestavěná byla ve 12. století za Byzantské říše. Tolik historické údaje.

Legenda, které vděčí věž za svůj název, praví, že důvodem přestavby byzantským císařem byla věštba, podle které měl jeho dceru v 18 letech uštknout had. Proto ji ukryl ve věži na ostrově. Nakonec se o naplnění věštby ale postaral mořský had (někdo tvrdí že suchozemský ukrytý v ovoci) a na rozdíl od Šípkové Růženky se už nikdy princezna neprobudila.

Další drama se zde odehrálo podle řeckého eposu o dívce Hero a zamilovaném Leanderovi, který za ní v noci plaval, aby se milovali. Aby trefil, rozsvěcela mu Hero ve věži světlo. Když ale jednou při bouřce světlo sfoukl vítr, Leander ve vlnách zabloudil a utopil se. Nešťastná Hero skočila z věže do moře a následovala svého milého na onen svět. Údajně se ale tato legenda váže i k průlivu Dardanely u Řecka.

Nohy agenta 007, vlastním jménem Pierce Brosnan (vyseknuto z filmu)

Hrdina, který ale zaručeně skočil z věže Kiz Kulesi, byl legendární Agent 007, James Bond. A to na ponorku zloducha Renarda, aby zachránil svět.  Je to všechno dokladováno v epizodě "Jeden svět nestačí" z roku 1999 (pro urychlení děje přetočte na 1:47:00). Můžete se tak podívat i v jakém stavu byla věž před poslední velkou opravou, která proběhla ve stejném roce. Teď je tam restaurace s vyhlídkovou věží, ale bez parkoviště pro ponorku a vězení šéfové "M".

čtvrtek 26. března 2015

23. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Blíží se cílová rovinka

24. března 2015


Status: Nalepeno 7 832 z 8 239 

Dá se říct, že se Tess dnes přiblížila k závěrečné cílové rovince, alespoň co se lepení mozaikových čtverečků týče. Dneska jich nalepila rekordních 1 057. A to stihla zajet i na univerzitu do Ostravy a zavézt obrazy pro svou výstavu v KD K-TRIO. Na desce chybí zaplnit kousek nebe a dostavět vyhlídkový ochoz Dívčí věže. K úplnému dokončení koláže ale bude ještě chybět vztyčení minaretů chrámu Hagia Sofia a věže sultánského paláce Topkapi. Nicméně cíl je již viditelně na dosah.


úterý 24. března 2015

22. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Obrazy, které nerozstříhala

23. března 2015


Status: Nalepeno 6 775 z 8 239


Po dnešku už chybí dokončit na Dívčí věži jen vyhlídkový ochoz. Přibyla i část oblohy, pro kterou se ještě musí připravit další žluto-modro-bílé čtverečky. Mimo koláže Tess také chystala své Ebru obrazy pro výstavu v Kulturním domě K-TRIO v Ostravě.

Nebojte se. Tyto své obrazy se Tess nechystá rozstříhat. Bude je vystavovat.

pondělí 23. března 2015

21. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - V Istanbulu slunečno

22. března 2015


Status: Nalepeno 6 441 z 8 239

Dnes se slunce rozzářilo nad nedokončenou Dívčí věží (Kiz Kulesi) a dokončení koláže nabralo na intenzitě. Už zbývá jen několik posledních dní. Navíc Tess ještě finalizuje text bakalářské práce.

Nebe nad evropskou částí Istanbulu

Autoportrét z více než 7000 plastových uzávěrů (2011)
Možná jste už viděli obrazy vytvořené z vršků od PET lahví. Baví se tím děti ve školách. Je to taky jedna z forem pixelace obrazu. A ještě k tomu s ekologickým nádechem použití něčeho, co by se velice rychle jinak stalo odpadem. V nejlepším případě recyklovaným. Mary Ellen Croteau začala své obrazy vytvářet z plastových uzávěrů různých lahví a lahviček. Většinou je viditelná ta strana, která je jinak skryta v láhvi. Lepí je tavící pistolí. Inspirovaly jí obrazy Chucka Close (zmiňoval jsem se o něm ve 13. dni realizace).

neděle 22. března 2015

20. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Byzantská mozaika

21. března 2015


Status: Nalepeno 5 726 z 8 239

I dnes ještě setrváváme jakoby v Byzantské éře, protože Tess musí ještě doplnit spoustu částí mozaiky nebe nad panoramatem a minarety v Hagia Sofia ještě nebyly vztyčeny. Konstantinopol je tedy stále ještě hlavním městem Byzance.

Muzeum mozaik, Istanbul (Zdroj: Wikipedie)
Byzantská mozaika

Způsob prezentace techniky Ebru, kterou si Tess zvolila, vychází z tradiční formy výtvarného umění, v Byzantské říši populárnější než malba. Je to mozaika. Stejné oblibě se těšila už za antického Řecka a Římané ji následně rozšířili do celé své říše. Mozaiky byly sestavovány z barevných krychliček mramoru, keramiky a skla.

Muzeum mozaik v Istanbulu najdete hned vedle Modré mešity. Vzniklo zastřešením části Velkého paláce byzantských císařů. Na mozaikách najdete postavy i zvířata. Vše, co islámské náboženství nezobrazuje. A přes to se dochovaly do dnes.

sobota 21. března 2015

19. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Střed vesmíru


20. března 2015


Status: Nalepeno 5 532 z 8 239

Dnes večer jsme nakoukli oknem
I dnes bylo středem pozornosti nebe. A to nejen v době probíhajícího zatmění slunce. Slunce vyšlo nad stavbou chrámu Boží moudrosti "Hagia Sofia", která byla dokončena do podoby z 6. - 15 století. Tedy bez minaretů. Tehdy byl Istanbul největším městem světa, hlavním městem Byzance (Východořímského impéria), nazývaný Konstantinopol.



Víte, že Země včera zažila ve skutečnosti úplné zatmění? Viditelné bylo na Faerských ostrovech a na pobřeží Norska. U nás jsme z celé podívané měli možnost vidět jen část (cca. 75%), proto označované jako částečné. A v Istanbulu psali asi "poloviční", protože tam byla viditelná jen slabá polovina. Prostě střed vesmíru si nosíme v sobě a všechno vztahujeme k němu. Dalším důkazem je příchod jara. V Lichnově nastalo letos astronomické jaro ve 23:45 hodin 20. března a nikdo neřeší, že v Austrálii začal podzim. A v Istanbulu začalo letos jaro až následující den v 0:45 hodin 21. března. Pokud by jste chtěli nahlédnout do budoucnosti, tak v Istanbulu, jako v celém Turecku, ubíhá čas pro změnu o hodinu napřed. Ten náš střed vesmíru je teď v lichnovském Istanbulu.

pátek 20. března 2015

18. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Nebe


19. března 2015


Status: Nalepeno 4 736 z 8 239

Pozornost se zaměřila na oblohu již dnes, den před zatměním slunce. Tess začala lepit nebe nad Modrou mešitou. Zachytil jsem na pracovní desce předzvěst slunečního polozatmění.

My se ale přeneseme na nebe stropu Sixtinské kaple, které maloval Michelangelo. Asi každý zná ten dotek dvou prstů při stvoření Adama. Nadšenec do mozaiek, Lewis Lavoie, si ale vybral z tohoto výjevu hlavu Adama a vytvořil ji z iluzivní mozaiky dvaceti portrétů zástupců různých národů. I tak se dá dělat mozaiková koláž. A její vznik zdokumentoval na videu.




čtvrtek 19. března 2015

17. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Malování koňským ocasem


18. března 2015


Status: Nalepeno 4 550 z 8 239

Po úterku stráveném na Ostravské univerzitě a večeru na vernisáži výstavy spolužáků "6 vykřičníků" následoval zase den tvorby Ebru koláže.

Pro Ebru se používají tradičně ručně vyrobené štětce z koňských žíní a stonku růže. A protože roste počet zájemců, kteří by chtěli mít své vybavení pro Ebru doma, narůstá i poptávka po štětcích. A naše koně už mají ocasy vysoko nad zemí. Než se dnes Tess dostala k tvorbě koláže, objížděla kamarády "koňáky" a zastřihávala jejich koňům konečky ocasů (Upozornění pro ochránce zvířat: Během zastřihávání žádný kůň neuhynul ani se nezranil a ocas byl krácen jen cca o 7 cm). Pro malé formáty papíru (nádoby) se používají malé štětce a k výrobě můžete použít místo růží i špejle. Pokud by jste si chtěli vyrobit štětec sami, návod najdete na webu Ebru. Tess jich vyrobila 100 a pro všechny už má zájemce. Takže pokud si myslíte, že má váš kůň dlouhý ocas, ozvěte se :)

Na koláži jsou připravené základy pro Hagia Sofia, největší monument panoramatu, svědka Byzantské říše.


úterý 17. března 2015

16. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Detail tvoří celek


15. března 2015


Status: Nalepeno 4 520 z 8 239

Tess řezala další "stavební materiál" pro koláž  a vymýšlela, jak by se mohly stavby z evropského břehu zrcadlit na vodní hladině Bosporu. Převládla ale práce na studijních úkolech a textu bakalářské práce.

Autor: Salvador Dalí
Pro ty, kteří si všimli změny obličeje Tess na včerejší fotografii a nebo ty, které zaujala fotomozaika Ataturka, jsem dnes připravil ukázku z tvorby gurua surrealismu, který použil elementární částečky digitálního obrazu, pixely, při tvorbě své optické hříčky již v letech 1974 - 1976, v době, kdy Kodak vyvinul první prototyp přenosného digitálního fotoaparátu (1975). Tím umělcem není nikdo jiný než samotný Salvador Dalí. A jedná se o jednu z prvních namalovaných fotomozaek  - Linkoln in Dalivision. Aby jste uviděli Linkolnův portrét, musíte se na obraz dívat ze vzdálenosti desítek metrů a ne Gale přímo na zadek. Nebo můžete použít v muzeu ve Figueres kukátko "Dalivision" instalované naproti obrazu. Každopádně půjde stále o surrealistické pojetí. To u koláže Tess vám bude stačit odstup jen pár metrů a zobrazení bude mnohem realističtější. Jenom si ještě chvíli počkáme než se dokončí
"pár" detailů :)

Děkuji všem, kteří sledují vznik koláže i tohoto časosběrného dokumentu a podílí se tak na motivaci pro toto každodenní úsilí. Možná jste se právě vy stali 1000. návštěvníkem tohoto bloggu, tak vám touto cestou gratuluji. Pokud se přihlásíte, věnujeme vám jeden z archů papíru připravených pro vznik koláže s věnováním od Tess.


pondělí 16. března 2015

15. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Šest minaretů Modré mešity


15. března 2015


Status: Nalepeno 4 520 z 8 239


Dnes byla na obraze dokončena  Mešita Sultán Ahmed, známá jako Modrá mešita, stavbou všech šesti minaretů. Tess už na koláži spotřebovala pět lepících tyčinek a načala šestou.



Neexistuje snad turista, který by v Istanbulu kolem Modré mešity aspoň neprošel. Jako modrá se označuje podle vnitřních obkladů stěn modrými dlaždicemi. Nese ale jméno svého stavebníka, sultána Ahmeda I. (1590-1617). Ten se stal sultánem už ve 14 letech a zemřel ve věku pouhých 27 let na tyfus v roce dokončení mešity. Za jeho vlády Osmanská říše spíše tratila na svém vlivu. Nechal ale v letech 1609 - 1617 postavit tento skvost osmanské architektury a tím si zajistil v pozemském světě nesmrtelnost. Mešita patří k nejslavnějším sakrálním stavbám světa.

Minaret je věž, ze které muezzini svolávají věřící několikrát denně k modlitbám. Dnes je většinou nahradily reproduktory. Význam mešity je vyjádřen počtem minaretů. Modrá mešita jich má šest. Původně měla toto privilegium nejvýznamnější mešita, ta v Mekce, která jich má sedm. Podle pověsti musel nechat sedmý minaret dostavět právě Ahmed, když byl nařčen ze svatokrádeže.

Toto není Ahmed I. při návštěvě Modré mešity

Do mešity mají ženy, včetně turistek, vstup povolen pouze zahalené.
Tak jako u nás na zámku dostanete papuče, tady vás i obléknou.

neděle 15. března 2015

14. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Ataturk


14. března 2015


Status: Nalepeno 4 516 z 8 239

Na koláži se postupně vynořuje pevnina evropského kontinentu. Na staveništi Modré mešity jsou připraveny ke vztyčení všechny minarety, a že jich není málo. Večer se místo lepení Tess účastnila "smuteční oslavy". Pochovávali jsme v Lichnově basu a loučili se tak s letošní plesovou sezónou.

Dnes bych měl pro vás dalšího člena "Klubu uctívačů kulatých čtverečků", tvůrců mozaikových koláží. Musel jsem volit mezi zástupci fotomozaek, kteří tvoří své obrazy ze stovek fotografií. Vybral jsem Nevita Dilmena, a to z několika důvodů. Jednak imituje pixelaci rastrové grafiky ortodoxním způsobem - stejně velkými čtvercovými fotografiemi. Ale to, co ho nominovalo do konečného výběru je jeho cyklus portrétů Ataturka.   


Fotomozaika Potrét Ataturka,
Autor: Nevit Dilmen (2002)
Detail portrétu Ataturka, sestaveného
ze 2500 jeho fotografií. 














Kdo je to Ataturk? 
Mustafa Kemal Ataturk (Otec Turek), vojevůdce, státník, zakladatel a první prezident Turecké republiky po té, co vyhlásil zrušení Osmánské říše. Je to prostě turecký Masaryk, kubánský Che Guevara a ruský Lenin (to uvádím jen proto, že vyhnal ze země sultána Mehmeda VI. a má vlastní mauzoleum ... tedy ne že by byl vystaven mumifikovaný ... a víte že slovo mauzoleum vzniklo podle hrobky perského Mauzolea II. nacházející se v Turecku?). Od roku 1923 začal poevropšťovat tehdy ortodoxně islámské Turecko, provedl odluku islámu od státu, přestěhoval hlavní město do Ankary (města do té doby známého jen chovem angorských koček), arabské písmo nahradil latinkou a tím vrátil celý národ do škol, zavřel derviššské kláštery, islámský kalendář nahradil křesťanským a symbolicky tak posunul Turecko ze 14. století do století dvacátého, hodiny se přestaly počítat od východu slunce do západu, zakázal nosit mužům tradiční fézy (červený klobouk s střapcem hned po turbanu nejznámější pokrývka hlavy v Turecku), zavedl desítkovou měrnou soustavu, ženy přestaly být majetkem muže a získaly svá práva včetně volebního (dříve než ve Francii a Švýcarsku), zrušil mnohoženství a dovolil mít mužům jen jednu ženu (sám s tou svou vydržel jen jeden rok). A nepřímo svými reformami umožnil Tess jet do Turecka naučit se Ebru. Pokud pojedete do Turecka vy, určitě se s ním setkáte, i když zemřel už v roce 1938. Minimálně na všech bankovkách tureckých lir.

sobota 14. března 2015

13. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - S chutí do toho a půl je hotovo


13. března 2015


Status: Nalepeno 4 240 z 8 239

Dnes vstoupila Tess do druhé poloviny plochy své mozaikové koláže. Započala stavbu Modré mešity (skutečná stavba začala r. 1609) a pokračovala stavbou věže Kiz Kulesi.

Tato mozaiková koláž mě inspirovala k pátrání po dalších umělcích, kteří propadli kouzlu čtverečků. Dnes mám pro vás dosud žijícího Chucka Close. Původně hyper- realistický malíř (obraz nerozeznáte od fotografie) nyní maluje své portréty tak, že je skládá ze čtverců (pixelů) nebo skvrn, které jsou samy o sobě  elementárními ornamenty.

             
Autor: Chuck Close, autoportrét


pátek 13. března 2015

12. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Vody Bosporu dorazily k evropským břehům


12. března 2015


Status: Nalepeno 3 695 z 8 239

Vody Bosporu se rozlily až k evropským břehům. Prolnutí dvou moří i technik Ebru dosáhlo svého naplnění stejně jako celá Bosporská úžina. Před 7 600 lety tudy údajně natekla voda do níže položeného sladkovodního jezera a vzniklo tak Černé moře. Tenkrát to trvalo 40 let a vody světových moří při tom poklesly o 30 cm. Tess to zvládla během 12 dnů a jenom ve vodě utopila 3042 mozajkových dílků.

Prolnutí dvou moří i technik Ebru


Všude přítomný turecký čaj dostanete i na lodi




První most přes Bospor byl postaven až v roce 1973. I tak ho křižuje intenzívní lodní městská doprava. Pode dnem vedou dva tunely - jedním proudí železniční doprava s metrem a druhým pitná voda pro evropskou část města. Bosporský průliv je pro námořní dopravu považován za jeden z nejnebezpečnějších na světě. Ročně zde propluje, kolmo na trasu "vodních" autobusů, až 50 000 lodí.



Dnes se pracovalo v obou ateliérech. Po dokončení vodní plochy Bosporu na koláži začala Tess připravovat archy pro evropský kontinent a jak tomu bylo už dříve, jistě nezůstane jen u jednoho tisku. Pravidelným členářům je jasné, že vícetisk neznamená, že by toho vytiskla více, ale naopak - víckrát na ten samý arch.

Dále Tess "vyráběla kvádry" (rozřezávala archy) na stavbu věže Kiz Kulesi, v jejíž stavbě pak pokračovala večer. V mezičase pracuje na textech samotné bakalářky o Ebru.

      



čtvrtek 12. března 2015

11. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Všechny barvy Nazaru


11. března 2015


Status: Nalepeno 3 261 z 8 239


Tohle nejsou papíry, ale Ebru látky
Dopoledne zahlásila kamera opět plný disk. Během stahování dat si Tess odskočila udělat několik tisků Ebru na látky. S realizací koláže to sice přímo nesouvisí, ale s patchworkem ano. Tam se pro změnu stříhají  látky na kousky a pak sešívají. A rozstříhat látku s vlastním a vlastnoručně vyrobeným návrhem je snem každé "pačvorkářky". Tess dovezla z Istanbulu speciální barvy pro tuto techniku a teď je testuje. Nic víc k tomu prozradit momentálně nemůžu. Snad jen to, že se Ebru látky brzy objeví v nabídce jejího e-shopu i v nabídce speciálních kurzů.

Všechny barvy Nazaru - O talismanu, který ovlivnil vzhled koláže


Koláž se zaplňuje modro-bílo-černými odstíny moře. Klasickými barvami Nazaru - tradičního skleněného amuletu ve tvaru oka. V Turecku se mu také říká Muncuk. Je jedním z nejoblíbenějších z rodiny tradičních lidových ochranných amuletů proti zlu v Euroasii, jako je třeba podkova, česnek, vlčí zub nebo různé kameny. Slovo "Nazar" je odvozeno z arabštiny a znamená "pohled" nebo "vidět" a píše se takto
 نظر 
Mě osobně tak trochu připomíná tu část panoramatu s mešitami. Každopádně na koláži už jde vidět po dnešku, kdy přibylo 892 částí mozaiky, i tento druhý břeh.

středa 11. března 2015

10. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Ebru show


10. března 2015


Status: Nalepeno 2 369 z 8 239

Dneska byla Tess na Ostravské univerzitě konzultovat svou rozpracovanou bakalářskou práci o Ebru i samotnou koláž u svého vedoucího bakalářské práce a koordinátora pro Erasmus, Mgr. Milana Cieslara PhD. .

Odpoledne jela do Malenovic v Beskydech učit děti Ebru. Začala s tím v podstatě hned po návratu z Istanbulu. Poprvé na našem loňském výtvarném letním kempu u koní v Muzeu vidlí a samozřejmě zařadíme kurz i letos. Vymyslela si vlastní Ebru show - mobilní tvůrčí dílnu, ve které si může zkusit malování na vodní hladině až 10 zájemců současně. Tímto způsobem propaguje Ebru na základních školách po celé republice, vzdělávacích (Kulturní dům K-trio Ostrava) a zábavných centrech (JoJo park Ostrava), festivalech (Festival patchworku, připravovaný 3ARTbeat festival) nebo na vernisážích svých výstav (Bauerova kavárna Krnov, Obecní dům Lichnov). Pro vážnější zájemce pak pořádá podrobnější kurzy pro děti a dospělé ve svém Ebru Ateliéru.


Večer, po návratu z cest, se Tess zase pustila do lepení. Hladina stoupá.

úterý 10. března 2015

9. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Tess poznala Ebru na Erasmu


9. března 2015


Status: Nalepeno 2 257 z 8 239

Nastal čas poodhalit i to, co se děje mimo záběry kamer - statické v místě vzniku koláže i mobilní zaznamenávající procesy vzniku samotných Ebru maleb. Něco ze zákulisí celého procesu a zároveň to, co vyvolalo vznik koláže.


Tess se svou tureckou učitelkou Ebru,
Feryde Dayanc
Po Střední umělecké škole pokračovala Tess od roku 2010 ve studiu na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity na katedře výtvarné výchovy obor "výtvarná výchova se zaměřením na vzdělávání základních uměleckých škol a středních škol". Během studia stihla absolvovat v rámci programu Erasmus jeden školní rok na španělské Univerzitě v Huelvě. Když už se její bakalářské studium chýlilo ke konci (2013), vybrala si za téma své bakalářské práce tureckou techniku Ebru, kterou se chtěla zároveň i naučit. Získala od univerzity stipendium pro pracovní stáž v Turecku (opět Erasmus), oslovila asi pět ateliérů v Istanbulu a nakonec odletěla do ateliéru Feride Dayanc, kde strávila 4 měsíce (III.-VI. 2014). Po druhé pak cestovala v září 2014 na vlastní pěst s kamarády do Istanbulu Favoritem.

Před odjezdem Favoritem do Istanbulu

Realizace koláže a vůbec celé bakalářská práce o Ebru, úspěšné složení závěrečných státních zkoušek a přijetí na magisterské studium ve stejném oboru na Ostravské univerzitě je to, co jí dělí od dalšího pracovního tříměsíčního pobytu v Istanbulu, tentokrát jako učitelky na soukromé základní škole, kde bude turecké děti učit anglicky techniku Ebru. Koláž "Benim Istanbul" (Můj Istanbul) je pro ni s trochou nadsázky další lístek do jejího Istanbulu.

Večer už se zase lepilo, ale taky chystaly věci do školy a na výtvarnou dílnu Ebru, kterou jede zítra Tess uspořádat pro děti do Malenovic.

pondělí 9. března 2015

8. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Žluč a terpentýn


8. března 2015


Status: Nalepeno 2 156 z 8 239

Proč dnes poprvé nepřibyl na koláži žádný nový čtvereček přesto, že se nezahálelo? Pracovalo se na nových tiscích a plnily se studijní povinnosti.


Stejné archy jako vpravo, po
přetisku terpentýnovou malbou
Mramorované archy z předchozího
dne před přetiskem 
Dnes Tess část tisků vytvořených včera běžným mramorováním, přetiskla další vrstvou malby ebru. Papír je před soutiskem lepší nechat proschnout. Pokud si papír i vyžehlíte, lépe vám pak přilne k hladině. Můžete ho sice ještě mokrý znovu položit na hladinu s druhou malbou, ale hrozí utržení minimálně rohů papíru při přetahování přes hranu nádoby nebo při přenášení, protože mokrý papír už není tak pevný (možná jste již sami získali stejnou zkušenost na záchodě). Prostě všechno chce svůj čas.


Žluč a terpentýn
Na přechodu Marmarského a Černého moře se budou prolínat nejen barvy, ale i techniky. Při té dnešní použila jako další katalyzátor spolu s hovězí žlučí terpentýn. Ten se přimíchává do barev po kapkách, stejně jako žluč. Záleží na každé kapce. Vytváří na hladině bohatší strukturu skvrn a chová se o poznání "živěji". Lázeň se už ale nedá použít pro jinou techniku, protože i zbytky terpentýnu pak ovlivňují chování barev na hladině.

neděle 8. března 2015

7. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Mramorování


7. března 2015


Status: Nalepeno 2 156 z 8 239

Protože začínají docházet prvotní zásoby archů s ebru malbami, trávíme celé dopoledne společně v zimním ateliéru, který má Tess u sebe v pokoji. Ten letní má pro změnu v garáži. Účastníci kurzů a návštěvníci Muzea vidlí ho znají. Tady se odehrává veškerá ebru tvorba, která je zdrojem materiálu pro samotnou koláž. Dnes chystá Tess nové archy v azurovém tónu za použití techniky mramorování pro dokončení vod Marmarského moře (správný překlad do češtiny je Mramorové moře), které se na obraze potkává v Bosporské úžině s vodami Černého moře. Jeho vody budou odlišeny nejen barvou (jak jinak než černou), ale i zvolenou technikou Ebru. Tu dnes ale Tess nedokončí, protože se jedná o soutisky různých technik, mezi kterými musí papír uschnout.

Mramorování je základní a nejjednodušší technika Ebru. Jedná se v podstatě o nanesení několika vrstev různých barev na hladinu vody cákáním. Většina dalších technik pak spočívá v různorodém mechanickém zásahu autora do takto nanesených vrstev barvy. Proto se zjednodušeně umění Ebru u nás označuje a často i prezentuje touto základní technikou.  Návod pro ty, co mají potřebné vybavení: Namočíte štětec do barvy a čím menší skvrny chcete, tím více barvy ze štětce vymáčknete. A potom buď klepáním štětcem o prst a nebo prostým cákáním tvoříte plochy skvrn na hladině. O zbytek se už postará reakce vody s barvou a hlavním katalyzátorem, kterým je hovězí žluč, přimíchaná do barvy.




Oprašuji svou 15 let starou digitální kameru, která zaznamenává ještě na 8 mm kazety. Víc o ní nevím. Jediné co umím je zapnout a vypnout nahrávání.  Tahle technika mi zatím nepřirostla k srdci tak, jako zrcadlovka (foťák). Ale co je doma, to se počítá. Spoléhám na to, že samotný obsah převýší kvalitu záznamu. Chceme s Tess vytvořit pro její školu Ebru videa o jednotlivých technikách. A toto je skvělá příležitost, protože při přípravě maleb pro koláž jich bude použito hodně. Tess si odkládá z každého použitého archu odstřižky, které si katalogizuje podle použité techniky a vyplněné plochy na koláži. Hotová koláž se tak stane přehlídkou různorodosti techniky Ebru.


Příprava archů pro vody Černého moře - v Ebru můžete malovat černou barvou i na černém pozadí.
Budou čekat do zítra na soutisk s další technikou.

Odpoledne jsme slavili s rodinou čtvery narozeniny a jeden svátek (nebylo to MDŽ). Tess i na oslavě nezahálela a rozřezávala nové archy na další čtverečky. Řezání je na celé realizaci koláže časově nejnáročnější proces. Používá k němu mou prastarou fotořezačku, protože další tři nové, které máme doma, nemohou konkurovat a jsou jen na otírání prachu. K lepení se Tess dostala až večer.

sobota 7. března 2015

6. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Jsme bez vody


6. března 2015


Status: Nalepeno 2 000 z 8 239

Jsme bez vody. Ráno jsem se pustil po několikadenních slibech do opravy čerpadla naší domácí vodárny. Pitnou vodu odebíráme stále ještě z vlastní studny. Zdroj je to kvalitní a vydatný. Oprava si ale vyžádá několikadenní odstávku. Rezignuji a přepínám na veřejný vodovod.

Tess vyschly pro změnu zásoby materiálu na vodu přitékající do Bosporu z Marmarského moře. Hloubka je zde od 13 do 186 m, takže je ho potřeba hodně. Zítra si bude muset vytvořit další archy papíru s modrým mramorováním. Proto se přesunula ke stavbě Kiz Kulesi, na které dokončila střechu přízemí, ve kterém je dnes restaurace. Nejvíce času ale dnes věnovala psaní své bakalářské práce o Ebru.

Večer jsem musel přesunout sedm hodin záznamů z kontinuálně snímající videokamery. abych uvolnil paměť.


Staveniště Kiz Kulesi. Jako při reálné stavbě. Nejprve obvodové zdi, pak střecha
a nakonec okna a dveře. Poprvé tady byli stavební dělníci v 5. století před naším
(rozuměj křesťanským) letopočtem za Byzantské říše.

pátek 6. března 2015

Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Zajímavý komentář :)

No, komentářů k tomuto bloggu je zatím poskromnu, ale hned ten druhý opravdu stojí za to a rád se o něho s vámi podělím. Je od Fidela Kuby a vyšel dnes (6.3.2015) v Bruntálském a krnovském deníku.


čtvrtek 5. března 2015

5. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Výtvarný zážitek


5. března 2015


Status: Nalepeno 1 640 z 8 239

Celý den se dnes Tess učila na zkoušku z předmětu "Výtvarný zážitek v praxi". Večer jsme si zpestřili vernisáží výstavy Andy Warhola v Opavě. Po návratu pak Tess do noci lepila čtverečky. Prostě samé výtvarné zážitky, takže zkoušku určitě dá :)

Tady jednou budu vystavovat své čtverečky i já
Dům umění v Opavě, vernisáž výstavy Andy Warhola, 5.3.2015

Přemýšlel jsem, jakými dalšími způsoby byly v minulosti, ještě před digitálním věkem, fragmentovány obrazy a nebo z čeho byly sestavovány. Znáte někdo takové příklady? Mě se hned vybaví neoimpresionistická technika pointilismus. Tu vynalezli a používali Francouzi Georges Seurat a Paul Signac. První z nich používal  jako základní skladebný prvek tečky, druhý převážně čtverečky a obdélníky. A maloval tak i istanbulská panoramata.

Paul Signac, Istanbul, 1907

Giuseppe Arcimboldo za císaře Rudolfa II. sestavoval své portréty z ovoce, zeleniny, květin nebo zvířat. To mně přivádí k myšlence, čí portrét je potom Warholův banán :)




4. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Puzzle o 8 239 kouscích

4. března 2015


Status: Nalepeno 1 570 z 8 239


Hned ráno mi Tess nahlásila, že zbývá v kameře místo už jen na půl hodiny záznamu. Takže jsem musel zahájit první přesun dat do počítače. Máme nahrané čtyři a půl hodiny záznamu.

Tess střídavě pokračuje na koláži a plní svůj nový Ebru eshop s nabídkou barev a výtvarných pomůcek pro Ebru, vlastních obrazů a tureckých suvenýrů. První objednávka na sebe nenechala dlouho čekat.

Z vod Marmarského moře se začíná vynořovat ostrov, na kterém stojí Kiz Kulesi (Dívčí věž). Na tu si ale ještě počkáme. Protože koláž vzniká odspodu po jednotlivých řádcích zleva doprava, bude poslední dokončenou stavbou. 

Už jste si spočítali, z kolika čtverečků bude koláž složena?
Bude jich úctyhodných 8 239 kousků. Dnes jich je nalepených 1 570.  Pro milovníky puzzle by to byla určitě výzva. Pro fotografy a lidi žijící v digitálním světě to bude obraz s rozlišením 107 x 77 pixelů. Já vím, takhle to už nezní až tak bombasticky.

středa 4. března 2015

3. DEN Realizace Ebru koláže "Benim Istanbul" - Panorama

3. března 2015


Dopoledne jela Tess do školy, na Ostravskou univerzitu, plnit si své školní povinnosti studenta. Do toho jí přišlo upozornění od provozovatele jejího webu, že stránky www.ebru.cz byly zablokované, protože má na nich reklamu na své kurzy a nabízí výtvarné potřeby pro Ebru. Prostě z nekomerčních se časem vyvinuly komerční. Zrovna chystala změnu, aby mohla zprovoznit na stránkách eshop. Minulý týden v Istanbulu totiž úspěšně vyjednala s firmami Ayan, Izra a Rich, které vyrábí barvy a výtvarné potřeby pro Ebru, obchodní zastoupení pro Českou republiku a Slovensko. Takže se vše jenom časově potkalo. Stránky jsou už funkční. A na  koláži přibyl kousek moře.

Pohlednice cestovní kanceláře Luxury Istanbul

Možná budete mít pocit, že dnes prozradím zápletku, ale to bych musel umět věštit. Ve zkutečnosti je to celé o procesu, který nemám až tak pod kontrolou. A navíc jsem si dnes uvědomil, že jsem se lapil do vlastní "reality show". Jsem na tom podobně jako Tess. Taky skládám mozaiku, z informací a souvislostá, které budou mít svou celkovou vypovídací schopnost až po dokončení. Začínám dolepovat něco i do předchozích dnů, když si až dodatečně uvědomím důležitost události pro tento dokument. Jako třeba to s tím živnostenským úřadem (2. den). 

Tradiční téma Ebru - istanbulské panorama a tulipán (autorka Feride Dayanc)
 na pozvánce k výstavě v Muzeu města Istanbul,
kde vystavovala i Tess, jako jediná zahraniční výtvarnice ebru

Obal fotoknihy o stáži v ateliéru Feride
Dayanc (autorka Tess Gemelová)
Takže dnes něco k tomu, co bude na finálním obraze "Benim Istanbul" (Můj Istanbul). Už jsem naznačil, že se jedná o "istanbulské hradčany". Je to panorama Istanbulu viditelné z asijského břehu od přístavu Üsküdar přes ostrůvek s Dívčí věží (Kiz Kulesi) na zátoku Zlatý roh, palác Topkapi (sultánovu rezidenci), Hagia Sofia neboli Chrám Boží Moudrosti a Mešitu Sultan Ahmed známou jako Modrá mešita (bráno zprava). Najdete ho na všech pohlednicích pro turisty, kteří paradoxně jezdí právě na opačný, evropský břeh a vidí ho leda během vyhlídkové plavby a nebo při autobusovém zájezdu přes most Bospor do asijské části. V tradičním umění Ebru je právě toto panorama v Istanbulu nejčastějším motivem hned po tulipánech.



Nebude to první panorama, které Tess vytvořila. Bude ale první, které vznikne technikou koláže.

Na vernisáži své výstavy v krnovské Bauerově kavárně (XI.2014)vytvořila před zraky návštěvníků panorama Krnova


5plus2 (14.11.2014)


Bruntálský a krnovský deník (5.11.2014)










Taky zrovna pracuji na panoramatech - pro rozhlednu na Podluží u Starého Poddvorova na jižní Moravě. Posledně to byly panoramatické pohledy pro rozhlednu Hanse Kudlicha v Úvalně (2013) a rozhlednu na Hraničním vrchu u Města Albrechtic (2011).